6 typer av forntida preventivmedel som fortfarande fungerar idag

Men vi rekommenderar starkt att testa dem själv..

Även i urminnes tider letade kvinnor efter sätt att förhindra oönskade graviditeter. Tillförlitligheten hos ”folkliga” preventivmedel kan naturligtvis inte jämföras med moderna läkemedel. Men i brist på ett bättre erkändes antika skyddsmetoder som effektiva och överfördes från generation till generation..

Kalendermetod

Som ett sätt att förhindra oönskad graviditet användes kalendermetoden för preventivmedel av de gamla stammarna i Afrika och Amerika. I legenderna från Nandi-folket finns det ett recept att avstå från sex vissa dagar i cykeln. Eftersom mekanismen för oocytmognad och befruktning inte förstods fanns det dock olyckliga misstag. Så de antika grekerna trodde att en kvinna bara kan bli gravid under menstruationen. Först på 1900-talet föreslog Kyusaku Ogino en mer eller mindre tillförlitlig formel för beräkning av bördiga dagar (den maximala beredskapen för den kvinnliga kroppen för befruktning). Sedan förbättrades tekniken: nu beräknas dagar som är gynnsamma för befruktning noggrant genom att mäta basaltemperaturen (nödvändigt för att bestämma maximal fertilitet).

Barriär preventivmedel

Det första omnämnandet av prototypen för den moderna kondomen inträffar på 1400-talet f.Kr. Afrikanska kvinnor använde speciella ”kepsar” gjorda av en växtkokong, japanska kvinnor – av tunt läder. De hindrade spermier från att komma in i livmodern. Särskilda ”tillbehör” var avsedda för män. Araber använde djurens tarmar för dessa ändamål, kineserna – silke indränkt i olja, européer – en dukpåse indränkt i en blandning av olika ämnen.

Spermicid

Den kanske vanligaste preventivmetoden var att rikta in den manliga sperman för att minska spermiernas aktivitet. Till och med de gamla märkte att spermier inte mår bra i en sur miljö. Därför rådde kvinnor att använda tamponger doppade i ättiksyra före kärlekens natt. Efter samlag praktiserades douching allmänt med en mängd olika infusioner och avkok: mahogny och citronbark.

Fysiologiska metoder

Coitus interruptus användes av alla nationer som ett preventivmedel. Men i Indien gick de ännu längre – de forntida yogierna med en viljesatsning kunde kontrollera utlösning. Vajroli mudra-tekniken praktiseras också av moderna män: den låter dig förlänga samlag och skyddar mot oönskad graviditet.

Intrauterin preventivmedel

Även intrauterin preventivmedel, vars användning innebär, om än minimalt men fortfarande kirurgiskt ingripande, användes i antiken. Beduinerna var de första som gissade om denna möjlighet: de lade en sten i en kamel för att förhindra graviditet. Därefter lånades denna metod av geisha: det är känt att de injicerade silverbollar i livmodern för att förhindra graviditet..

Fytokontraception

I urminnes tider respekterades avkok av medicinska örter som förhindrar befruktning. I det antika Grekland använde kvinnor mandrake-tinktur. De amerikanska indianerna tillskrev dess preventivegenskaper vanlig persilja. För att förhindra oönskad graviditet använde de harts, morotfrön och andra örter. Och roten till mexikansk lakrits används fortfarande idag: en gestagen syntetiseras från den, som används vid produktion av hormonella preventivmedel.

Strängt taget används alla metoder för forntida preventivmedel fortfarande idag: men som ett resultat av utvecklingen av vetenskap, medicin och teknik har de blivit effektivare och säkrare. Det är bra att du och jag lever i den moderna världen och det finns mer humana sätt som en läkare kan välja.

Vi bestämde oss för att ta reda på yttrandet från sexologen Victoria Bastrykina.

Victoria Bastrykina

Tränare, psykolog, sexolog. Hemligheter tränare för sexuell utbildning.

De gamla formerna av preventivmedel har smidigt flödat in i vårt moderna liv, något förändrat deras form. Det är värt att notera att tidigare skyddsmetoder endast användes mot oönskade graviditeter, men inte mot könssjukdomar. Nu kommer en läkare och sexolog att berätta att du först och främst måste skydda dig själv för din hälsa..

Hittills är den viktigaste preventivmetoden att använda kondomer. Deras fördel är att de ger skydd mot både graviditet och könssjukdomar. De är gjorda av latex eller polyuretan. Djurens tarmar och siden hör till det förflutna..

Kalendermetoden och fytokontraceptionen är inte heller tillämplig i vår tid. Många tjejer väljer själva p-piller, som endast får användas enligt anvisningar från en läkare, eller så sätter de omedelbart en spiral. Den intrauterina anordningen är en plastkonstruktion med koppar, som saktar ner spermierörelsen i livmoderhålan, och skadar dem och minskar äggets livslängd..

Läkare rekommenderar att man tar en spiral på tjejer som redan har fött barn. Avbrutet samlag har alltid använts som ett preventivmedel. Men jag kan inte rekommendera det, eftersom det inte utesluter möjligheten att bli gravid. Endast ett fåtal män kan kontrollera utlösning, försena det eller tvärtom, påskynda det.

Om din partner regelbundet tränar pubococcygeal muskel (PCM), kan bara detta betyda förmågan att helt kontrollera din upphetsning. Sammanfattningsvis kan vi urskilja tre av de bästa metoderna för skydd mot graviditet just nu: kondomer, p-piller och en intrauterin anordning..